«День» за «Днем», рік за роком: популярна українська газета у Львівській політехніці

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
фотоконкурс газети «День»

XVIII Міжнародний фотоконкурс газети «День», який завітав до Національного університету «Львівська політехніка» зі своїми найкращими роботами, ще раз засвідчує ту істину, що художнє фото не просто зупиняє і фіксує неповторні миттєвості життя. Це – самостійний вид мистецтва, що спонукає до роздумів, осмислення життя і прищеплює людям почуття прекрасного.

У вестибюлі головного корпусу Університету розміщено 150 кращих світлин. Цілком закономірно, що більшість фоторобіт присвячена воїнам, які боронять нашу Вітчизну від агресора. Особливо зворушують світлини, на яких чорнороби війни тримають на руках своїх діток. Є чимало фото дітей, старших людей, що символізує єдність поколінь. Це ніби великий сімейний альбом України. Одна зі світлин удостоєна спеціального призу Національної спілки журналістів України. «Залізна леді» – на фото бабуся, якій, мабуть, далеко за 70, хвацько рубає сокирою дрова.

Багаторічним невтомним організатором цих фотоконкурсів і фотовиставок є головний редактор газети «День» Лариса Івшина. Ось як вона сама оцінює цю фотовиставку:

– Дорогі друзі «Дня»! Непростий час – непрості фото. Їх треба бачити, «прочитати», осмислити, відчути, щоб вистояти! Щоб набратися сил для перемог. Дякую за те, що разом з «Днем» зміцнюєте Український Світ!

На урочистому відкритті замість трибуни була емблема фотовиставки і дві великі світлини, які особливо припали до душі організаторам. Ліворуч хлопчик і дівчинка про щось мило щебечуть між собою, а праворуч – силует вартового з автоматом на фоні зоряного неба.

Вітаючи присутніх, ректор університету професор Юрій Бобало наголосив:

– Мене дивує багатогранність постаті Лариси Івшиної. Вона і головний редактор газети «День», і редактор численних книг бібліотечки «Дня», і організатор фотоконкурсів, і керівник Літньої школи журналістики. Львівська політехніка – це велика навчальна структура, яка налічує майже 5 тисяч працівників і 36 тисяч студентів. Ми насамперед технічний ВНЗ. Але маємо і гуманітарну складову. Ми щиро вдячні Ларисі Олексіївні за те, що вона привносить гуманістичний струмінь у стіни Львівської політехніки. Переконаний, що цю фотовиставку буде з хвилюванням оглядати кожен студент, кожен викладач. Адже вона дає змогу краще пізнати життя людей нашої країни.

Міський голова Львова Андрій Садовий є не лише постійним читачем газети «День». Він традиційно відвідує усі її фотовиставки.

– Я вам дякую, Ларисо Олексіївно, – сказав він, – за вашу постійну любов до міста Львова. Кожна така виставка – це, як ковток свіжого повітря. Це – нові враження та нові відчуття. Дуже би хотів, щоб якомога більше львів’ян і гостей міста відвідали цю виставку і побачили ці прекрасні твори.

Заступник голови Львівської обласної держадміністрації Оксана Стоколос-Ворончук, зокрема, зазначила, що Львівщина завжди очікує на «День». Тому що вірить, захоплюється, може сперечатися, дискутувати, але ніколи не залишається байдужою. Пані Оксана повідомила, що в усі опорні школи Львівщини будуть передані бібліотечки «Дня».

Міцна дружба, плідна співпраця впродовж багатьох років єднає газету «День» та Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки. Директор інституту Ірина Ключковська згадала, як 2014 року на дзвіниці Михайлівського собору у Києві лунали дзвони. Це були дзвони тривоги, які попереджали, кликали людей до Революції гідності. А сьогодні ми маємо прекрасну дзвіницю, яка вже 20 років б’є день у день, день у день. Це – «газета «День», яка нас попереджає, закликає. Сьогодні багато хто маніпулює свідомістю людей. А цьому активно протистоїть газета «День» і закликає кожного з нас мати свою громадянську позицію».

Під час урочистості з професійною оцінкою і фотовиставки, і самої газети «День» виступили проректор Львівської національної академії мистецтв професор Роман Яців та головний редактор інформаційної агенції ZIK Тетяна Вергелес.

Ведучий урочистого відкриття фотовиставки, надаючи слово Ларисі Івшиній, назвав її інтелектуальним авторитетом сучасної України. Вона у відповідь сказала:

– Львівська політехніка – це, справді, наша рідна домівка. Висока музика, живі квіти і живі обличчя, прекрасна атмосфера надихають нас, підживлюють нас творчою енергією і засвідчують, що наша праця впродовж 20 років дає свої плоди.

Глибока, зацікавлена розмова про смислове поле України відбулася під час «круглого столу» «Національний діалог» за активної участі Лариси Івшиної.

 

У Львівській політехніці відбулася зустріч-дискусія у рамках проекту Дні «Дня» у Львові
фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фотоконкурс газети «День» фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото фото