В рамках реалізації проєкту EUSTS відбулася публічна лекція Оксани Юринець для студентів Львівської політехніки

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з лекції

19 вересня 2024 року у змішаному форматі для студентів Львівської політехніки відбулася публічна лекція Оксани Юринець – народної депутатки Верховної ради України VIII скликання, голови підкомітету регіонального розвитку та транскордонної співпраці у комітеті європейської інтеграції, президентки громадської організації «Агенція європейського співробітництва» на тему: «Молодь та європейська інтеграція України», професорки кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту.

Під час свого виступу спікерка сфокусувалась на розкритті змісту поняття «євроінтеграція» в контексті наближення України до ЄС та визначальній ролі у цьому процесі української молоді як категорії свідомих, активних громадян, покликаних стати агентами змін у нашій державі. Особливу увагу Оксана Юринець закцентувала на Угоді про асоціацію, виокремивши щонайменше десять ключових позицій, а саме:

  • це інструмент проєвропейських перетворень;
  • юридичні зобов’язання, а не декларації;
  • спільні цінності;
  • відносини європейського взірця між державою та суспільством;
  • посилення прав споживачів;
  • більше якісних товарів за нижчими цінами;
  • чистіше довкілля;
  • посилення безпеки;
  • якісніша освіта, а також імпульс до секторальної співпраці. Лекторка зупинилась на порядку денному руху України до набуття членства в ЄС, а також залученості представників громадянського суспільства до переговорного процесу (у тому числі й молоді).

Зокрема, йшлося про постанову Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2024 року, згідно з якою створено 36 переговорних груп, які відповідатимуть за конкретний тематичний напрям перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу. Оксана Юринець також звернула увагу студентської молоді на змісті критеріїв, яким мають відповідати громадські організації, які бажають взяти участь у такій діяльності. Так, ГО повинні мати:

  • державну реєстрацію не менше 5 років;
  • протягом останніх 3 років реалізовувати проєкти за тематикою, яка охоплює переговорний розділ;
  • володіти досвідом підготовки законопроєктів, звітів, аналітичних оцінок та інших документів, що стосуються адаптації українського законодавства до права ЄС.

Не менш важливе місце серед критеріїв відбору посідає наявність фактичного досвіду в реалізації спільних проєктів з партнерами з ЄС, зокрема дослідницьких; членство у Платформі громадянського суспільства Україна-ЄС також буде перевагою. Ключове завдання, яке покладається на членів переговорних груп від громадськості, – це участь у засіданнях групи, розробка аналітичних матеріалів, проєкти правових актів, експертні висновки та інші документи.

Оксана Юринець зацікавила молодь і новинами від Євроінтеграційного дайджесту, наголосивши, що:

  • Україна передала Європейській Комісії Звіт в межах Пакета розширення ЄС 2024 року;
  • розпочалися сесії з підготовки української делегації до зустрічей за переговорним розділом «Статистика» у межах офіційного скринінгу Єврокомісії;
  • ЄС на півроку продовжив санкції проти осіб, причетних до агресії росії проти України;
  • Швеція виділить понад 40 мільйонів євро для закупівлі енергетичного обладнання.

Цікавою для студентської аудиторії стала інформація про міфи щодо вступу України в ЄС, які навела та розвінчала лекторка.

Наприкінці заходу вдалося обговорити Звіт України у межах Пакета розширення ЄС 2024 року. Спікерка зазначила, що це документ об’ємом близько 900 сторінок, який містить оновлену інформацію щодо державної політики на шляху до повноправного членства України в ЄС за період квітень – серпень 2024 року. Близько 140 державних установ були залучені до його підготовки. А вже в жовтні цього року очікується новий Звіт Європейської Комісії щодо прогресу України в межах Пакету розширення ЄС.

Найбільше студентську молодь цікавили питання про реальні терміни вступу України до ЄС, ключові перепони на шляху до членства України в ЄС, як війна росії проти України вплине на процес набуття Україною членства в організації.

Анонсована лекція викликала чималу зацікавленість, Захід відвідало понад 100 осіб (81 учасник онлайн + 55 очно), з-поміж яких – студенти Інституту права, психології та інноваційної освіти, Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка», викладачі, учасники команди проєкту EUSTS.

Захід проведено у межах проєкту «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (активність – серія публічних лекцій). Команда проєкту щиро дякує всім учасникам івенту та продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих активностей на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції