В Університеті триває реалізація проєкту «Вища освіта, енергоефективність і сталий розвиток»

Проректор з навчально-виробничої роботи Львівської політехніки
Фото з реалізації проєкту

Проєкт «Вища освіта, енергоефективність і сталий розвиток» має давню історію. Ще у 2012 році в результаті конкурсного відбору Університет був визнаний лідером і включений до першої черги реалізації проєкту, фінансованого Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Загалом згідно з угодою, яку підписали ректор Юрій Бобало, МОН і ЄІБ, об’єкти Університету будуть профінансовані на суму 10,8 млн євро.

Передусім до реалізації проєкту були включені чотири об’єкти: гуртожиток № 3, н/к № 1, н/к № 2 та н/к № 5. Може виникнути питання, чому саме ці об’єкти (навчальні корпуси та гуртожитки) включено до цього проєкту?

Щодо гуртожитку № 3 – він перебуває в найгіршому технічному стані. Там окрім заходів з енергозбереження потрібно виконати весь пакет внутрішніх робіт, які, очевидно, будуть реалізовані наступного року. Зараз розробляють ПКД на внутрішні роботи. А за проєктом «Вища освіта» роботи розпочато 10 жовтня згідно з угодою та графіком виконання робіт.

Щодо навчальних корпусів – ще у 2016 році ми запропонували 13 (тринадцять) навчальних корпусів для проведення енергетичного аудиту, який здійснювали висококваліфіковані фахівці, скеровані Європейським інвестиційним банком.

Основу аудиту становило:

  • оцінювання споживання паливно-енергетичних ресурсів (електроенергія, теплова енергія);
  • оцінювання поточного технічного стану будівлі (зовнішні огороджувальні конструкції (стіни, вікна, дахи), опалення та вентиляція, освітлення);
  • економія енергії, період окупності.

У результаті проведених обстежень та відповідного аналізу аудитори запропонували, а університет погодився реалізувати заходи з енергоефективності в н/к № 1, 2, 4, 5, які є найбільш енергозатратними, з обов’язковим виконанням поданого нижче пакету заходів з термомодернізації будівель, а саме:

  • заміна вхідних дверей (на ізольовані металеві або пластикові зі склопакетом з подвійним склом);
  • заміна вікон (наявні вікна не відповідають жодним вимогам щодо енергоефективності (були встановлені на початку 2000-х років) на вікна з багатокамерного металевого профілю із заповненням двокамерним склопакетом;
  • теплоізоляція стін фундаменту цокольного поверху, який опалюється;
  • теплоізоляція технічного горища;
  • теплоізоляція плоских дахів;
  • теплоізоляція зовнішніх стін;
  • облаштування нового теплопункту з обліком теплової енергії на обігрів приміщень;
  • встановлення нової механічної вентиляційної системи;
  • реновація системи гарячого водопостачання.

У процесі довготривалої підготовчої роботи (вимоги банку, COVID-19, воєнний стан) з 2016 року відбулося значне підвищення вартості описаних вище робіт і зарплати також. У результаті не вдалося включити всі запропоновані н/к (№ 1, 2, 4, 5) і вирішено залишити н/к № 1, 2, 5 та гуртожиток № 3.

Станом на 16.10.2024 підписано Угоду про реалізацію проєкту з переможцем тендера щодо н/к № 5. Триває процес підписання договору з переможцем тендера зі здійснення технічного нагляду з авторським наглядом. Відтак після отримання дозволу на початок будівельних робіт (Державна інспекція архітектури та містобудування України) роботи розпочнуть і там, а це кінець жовтня чи початок листопада. Згодом будуть оголошені тендери щодо навчальних корпусів № 1 і 2.

Що ж до навчальних корпусів № 1, 2 і 5, то виникатиме логічне запитання: а що робити з наявними вікнами, які хоч і не енергоощадні, зате в доброму стані, та будуть замінені.

  • Перше – зберегти їх під час демонтажу.
  • Друге – максимально використати згодом на технічних об’єктах: технопарк, автогосподарство і т. д.
  • Третє – реалізувати в законний спосіб для юридичних і фізичних осіб.

Впроваджуючи програму з енергозбереження, вже цього року Університет за власні кошти замінив вікна в н/к № 15. Підписано угоду щодо часткової заміни вікон у н/к № 7 (інші будуть реставровані) та заміни дверних заповнень у внутрішніх двориках головного корпусу. Очікуємо ПКД із заміни вікон н/к № 14, які теж плануємо замінити ще цього року. А це все також заходи з енергозбереження, які допомагають заощадити на витратах на енергоносії й додадуть комфорту учасникам освітнього процесу (працівникам і студентам).

Ми й далі інформуватимемо широкий загал політехніків про хід реалізації проєкту, про проблеми, які виникатимуть, та їх вирішення, оскільки угоди дуже чутливі й не все могли врахувати проєктанти, готуючи документи. Та й з такими великими обсягами робіт, їх тривалістю, безпекою під час виконання тощо ми маємо справу вперше.


Керівник робочої групи з реалізації проєкту,
проректор Володимир КРАЙОВСЬКИЙ

Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту Фото з реалізації проєкту