В Університеті відбувся семінар щодо взаємодії вищої освіти з партнерами у підтримці учасників гуманітарної кризи

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Фото із семінару

У рамках виконання проєкту «Підтримка України через залучення громадян в університетах країн Балтії» (Supporting Ukraine through citizen engagement at Baltic Universities – Baltics4UA) 25 квітня 2024 року в Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбувся семінар «Взаємодія вищої освіти з місцевими та міжнародними партнерами у підтримці учасників гуманітарної кризи: досвід співпраці, перспективи розвитку».

Метою заходу було створення простору для обміну досвідом, ідеями та кращими практиками між університетами з усього світу у сфері підтримки учасників гуманітарних криз.

Для участі у заході зареєструвалося 37 учасників, серед яких 16 неакадемічних працівників. Оскільки перед заходом в Україні було оголошено повітряну тривогу, то не всі зареєстровані учасники змогли відвідати його. Але, незважаючи ні на що, у заході взяло участь 32 учасники, 15 з яких є представниками неакадемічного персоналу Національного університету «Львівська політехніка».

Воркшоп проходив в дружній атмосфері і складався з двох частин.

Під час теоретичної панелі експерти Олександр Березко (к.т.н., доцент кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Львівської політехніки, експрезидент Європейської ради аспірантів та молодих дослідників (Eurodoc) та Ольга Романенко (к.е.н., доцент Державного торговельно-економічного університету) поділилися власним досвідом із залучення міжнародних партнерів до співпраці у напрямі подолання гуманітарних криз.

Зокрема, Олександр Березко наголосив на важливості наукової адвокації українських дослідників на міжнародній арені. За словами експерта, це може забезпечити науковій громадськості необхідну підтримку від політичних лідерів та органів влади для розвитку наукової бази, фінансування досліджень і створення сприятливого середовища для наукових зусиль. Наукова дипломатія допомагає науковій спільноті спілкуватися з широкою громадськістю, розуміти важливість наукових досягнень та їхній вплив на суспільство, особливо в час гуманітарних криз.

Ольга Романенко відзначила важливість підтримки спільних цінностей під час гуманітарних криз. Особливий акцент експертка зробила на формуванні таких цінностей у час російсько-української війни. У таких ситуаціях формування й підтримка спільних цінностей може відігравати ключову роль у зміцненні солідарності, взаєморозуміння між людьми, зокрема й на міжнародній арені.

Під час обговорення учасники воркшопу проаналізували основні виклики та перспективи розвитку такої співпраці вищої освіти з місцевими й міжнародними партнерами у підтримці учасників гуманітарної кризи. Зокрема, учасники воркшопу сформулювали такі основні висновки та рекомендації.

  1. Потреба в активній взаємодії між університетами та міжнародними партнерами у сфері гуманітарної допомоги підкреслює важливість формування і спільної реалізації стратегій, спрямованих на підтримку учасників криз, що потребують невідкладної допомоги та захисту прав людини.
  2. Наукова дипломатія є ключовим фактором у забезпеченні підтримки українських наукових досліджень і наукової спільноти на міжнародному рівні, що сприяє розвитку інноваційного потенціалу країни та її успішній інтеграції у світовий науковий простір.
  3. Формування спільних цінностей у період гуманітарних криз, таких як російсько-українська війна, відіграє критичну роль у зміцненні солідарності та взаєморозуміння між різними суспільствами, сприяючи миру і стабільності в регіоні.
  4. Розширення міжнародної співпраці між університетами та партнерами з метою підтримки учасників гуманітарних криз потребує вдосконалення механізмів комунікації, обміну інформацією та ресурсами, а також сприяння розвитку інноваційних підходів і розробці ефективних стратегій допомоги.
  5. Необхідність створення відкритого простору для обміну досвідом та кращими практиками у сфері підтримки учасників гуманітарних криз підкреслює важливість спільних зусиль університетів і партнерів для ефективного реагування на виклики сучасності.
  6. Успішна співпраця між університетами та міжнародними партнерами у сфері гуманітарної допомоги базується на взаємній довірі, відкритості до нових ідей і готовності до співпраці, що сприяє досягненню спільних цілей та розв’язанню нагальних проблем.
  7. Для досягнення успіху в підтримці учасників гуманітарних криз необхідно продовжувати розвивати партнерські відносини між університетами та міжнародними організаціями, активно залучати громадськість і сприяти формуванню спільних стратегій дії.
Афіша заходу Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару