Випускниця кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини розповіла про своє навчання у магістратурі

Кафедра ІМКС Львівської політехніки
Софія Дембіцька

Колишня студентка кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» Софія Дембіцька розповідає:

– Вступ на магістратуру для мене був спонтанним. На той час я вже здобула освіту спеціаліста в іншому навчальному закладі та навіть працювала декілька років екскурсоводом. Але згодом влітку побачила у фейсбуці оголошення про набір студентів за спеціальністю «Музейна, пам’яткоохоронна діяльність і культурний туризм», загорілася цією ідеєю та вступила.

Навчаючись на кафедрі історії, музеєзнавства і культурної спадщини, я зрозуміла, що таке практичний підхід до навчання. Ми не просто сиділи на лекціях і слухали розповідь викладача. Це були цікаві дискусії, тренінги, а не «суха» начитка матеріалу.

Багато часу ми бували за межами аудиторії. У межах пари відвідували відкриття виставок, музеї, знайомились з їхніми фондами, а також з працівниками. Особливо подобалося те, що наші викладачі часто самі провадили нам екскурсії об’єктами Львова, показували, як працювати з різними групами екскурсантів і ділились власним досвідом.

Після закінчення магістратури я й далі працюю екскурсоводом, а інформація, навички і досвід, набуті під час навчання, допомогли мені вийти на професійніший рівень у моїй роботі. Завдяки здобутим знанням, я почала більше використовувати культурний потенціал міста і розробила нові туристично-екскурсійні маршрути.

Корисні знайомства, отримані під час навчання, дозволяють зараз співпрацювати з музейними і пам’яткоохоронними установами. Я отримую найсвіжішу інформацію про події для моїх туристів і використовую потенціал музеїв у своїй діяльності. Крім того, завдяки диплому магістра саме за спеціальністю «Музейна, пам’яткоохоронна діяльність і культурний туризм», одержую перевірену наукову інформацію для себе, новини про поповнення музейних колекцій, що дає можливість постійно рости.