Як сприяти благополуччю підлітків у часи війни? Національний університет «Львівська політехніка» прагне з'ясувати це у новому проєкті WELLTEENS

Шілінг Анна, координатор проєкту WELLTEENS
проєкт WELLTEENS

Сьогодні Європа стикається з війною в Україні та кризою біженців, яка все ще триває. Близько 4,8 мільйонів людей, включаючи дівчат і хлопців-підлітків (які перебувають у віці, що не вимагає виконання військового обов'язку), були змушені покинути свої домівки і намагаються адаптуватися до нового життя в країнах, що приймають біженців. Все це призводить до погіршення психічного та фізичного здоров'я, яке продовжується і в дорослому віці. Без ранньої підтримки служб охорони психічного здоров'я значна частина дітей-біженців ризикує мати проблеми з навчанням і погану соціальну інтеграцію в приймаючих країнах, що потенційно може вплинути на їхнє подальше життя. Основна ідея проекту WELLTEENS полягає у самодопомозі, підтримці однолітків та вивченні проблем підлітків як покоління Z.

Метою проекту WELLTEENS є створення безкоштовних, доступних та зручних психоосвітніх матеріалів, включаючи відеоролики та мобільні додатки для підлітків з числа біженців у Європі, зокрема з України, які спрямовані на подолання травм, відстеження емоцій, відчуття приналежності, підтримку з боку однолітків та потреби у благополуччі. Основна мета полягає у створенні та просуванні загальнодоступної системи підтримки психічного здоров'я для підлітків з числа біженців або мігрантів, які потребують психологічної допомоги, але не можуть собі її дозволити або не знають, як і куди звернутися за нею, або не мають можливості її отримати.

Психічне благополуччя підлітків в умовах війни в першу чергу залежить від швидкості надання їм допомоги з урахуванням особливостей їхнього покоління та доступності цих інструментів. Тому пріоритетом є надання швидкодоступних варіантів, таких як онлайн-терапія або посібники з самодопомоги. Координаторка проекту від НУЛП Анна Шілінг додає:  «Таким чином, використання цих інструментів для допомоги підліткам допоможе їм швидко отримати необхідну допомогу та зберегти своє психічне та фізичне здоров'я».

Національний університет «Львівська політехніка» спільно з партнерами з Польщі, Болгарії, Італії, Чехії та Іспанії працюватиме над створенням системи підтримки благополуччя підлітків, зосереджуючись на роботі з емоціями, травмою та освіті про неї.

Проект завершиться трьома основними конкретними результатами. По-перше, серія відеороликів про підлітків з досвідом міграції та їхніх однолітків з країн, що приймають мігрантів, дозволить глибше вивчити життя підлітків на ще більш глибокому рівні. Таким чином, проект залучатиме самих підлітків, щоб допомогти їм висловити свій досвід іммігрантів та біженців. По-друге, психоосвітній додаток допоможе підліткам вирішити їхні проблеми, наприклад, розробити більш здорові стратегії поводження зі своїми емоціями та краще зрозуміти себе. Він також надасть контакти служб психічного здоров'я, якими вони можуть скористатися в приймаючій країні. По-третє, зібрати цінний зворотній зв'язок, виявити будь-які проблеми і внести необхідні корективи, щоб забезпечити відповідність ресурсів конкретним потребам підлітків-біженців і підлітків приймаючої країни.

Проект WELLTEENS є результатом співпраці 6 країн, одна з яких - Україна, а інші - країни, що приймають біженців та іммігрантів: Чехії, Польщі, Італії, Іспанії та Болгарії.  6 європейських країн, включаючи Україну. Участь українського партнера забезпечить адаптацію результатів до потреб підлітків в умовах війни. Таким чином, результати також будуть корисними для підлітків з інших країн, охоплених кризою. Більш детальну інформацію про проект можна знайти на сайті.