За підтримки грантової програми НАТО науковці Львівської політехніки розроблятимуть інноваційні вакцини

R&D-центр Львівської політехніки
Виконавці проєкту

Проєкт «Полімерні гідрогелі для безпечних та ефективних вакцин / Polymerіc hydrogels for save and efficient vaccines», підготовлений науковим колективом під керівництвом професора кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Олександра Заіченка, отримав фінансування в рамках грантової програми НАТО «Наука заради миру та безпеки» (Science for Peace and Security, SPS – G6107). Партнерами львівських політехніків у цьому проєкті є дослідники з Університету наук про здоров’я (Туреччина).

Спільно науковці займатимуться синтезом функціональних гідрогелів з індивідуальною архітектурою, функціональністю, колоїдно-хімічними характеристиками та розроблятимуть експериментальні вакцини, що містять нові полімерні гідрогелі й антиген збудника, а також проведуть оцінку їхньої ефективності та безпеки на тваринах.

Для реалізації цього проєкту об’єдналися відомі хіміки з Національного університету «Львівська політехніка» – Олександр Заіченко, Наталія Мітіна, Христина Гаргай, Володимир Івасів, Роман Небесний, Олег Іжик, а також біологи з Інституту біології клітини НАН України Ростислав Стойка, Наталія Фінюк та з Інституту біології тварин НААН України Марія Козак та Ірина Петрух.

За результатами колективної роботи над проєктом буде отримано нові універсальні безпечні ад’юванти для ефективних вакцин, з’ясовано механізм їхньої дії, імуногенну ефективність і можливі побічні ефекти після використання.

У рамках проєкту вже відбулося декілька онлайн-зустрічей між керівниками, виконавцями та координаторами. На них обговорювали деталі виконання та особливості імплементації проєкту, ділились наявним досвідом, розглядали дискусійні питання, обирали формати комунікації та взаємодії між учасниками тощо.

Скріншот з онлайн-зустрічі Ілюстрація до матеріалу Виконавці проєкту