Заступниця директора МІОКу долучилася до політичних діалогів, присвячених євроінтеграції України

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із заходу

20 березня 2024 року Оксана П’ятковська, к.е.н., заступниця директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», взяла участь у політичному діалозі «Тернистий шлях України до ЄС: секторальні погляди та перспективи на майбутнє». Дослідниця була ключовою доповідачкою панелі «Українці в ЄС: виклики (ре) інтеграції».

У своєму виступі Оксана П’ятковська презентувала основні статистичні показники міграції з України до ЄС після повномасштабного вторгнення росії, описала динаміку та специфіку міграційних потоків упродовж двох років війни. У контексті Польщі науковиця навела приклади успішної економічної інтеграції українських вимушених мігрантів у цій країні та окреслила найбільші виклики, що після двох років великої війни досі стоять перед мігрантами. Крім того, Оксана П’ятковська охарактеризувала головні економічні переваги, які отримала Польща через приплив українських вимушених мігрантів.

Співпанелістка Валерія Лазаренко, дослідниця з Берлінського університету імені Гумбольдтів, поділилася результатами свого дослідження українських вимушених мігрантів у Німеччині. Її доповідь стосувалася нових можливостей для економічної інтеграції українців у цій країні.

Водночас Іван Городиський, доцент кафедри теорії права та прав людини Українського католицького університету, окреслив специфіку та правові аспекти вимушеної міграції з України, а також особливості нарахування компенсаційних виплат для воєнних мігрантів. Відтак модераторка панелі Валентина Засадко, директорка школи публічного управління УКУ, порушила проблему запровадження подвійного громадянства як механізму збереження зв’язків із закордонними українцями. Дискусія торкнулася й питань розробки комунікаційної стратегії та співпраці з українськими вимушеними мігрантами, передусім задля сприяння їхньому подальшому поверненню на Батьківщину.

Зазначимо, захід у змішаному форматі відбувся в УКУ як частина міжнародного проєкту Lowering the Bar за фінансової підтримки Дослідницької Ради Норвегії (Research Council of Norway) та Університету Аґдера в Норвегії (University of Agder Norway).