Завідувачка кафедри містобудування ІАРД прочитала лекції у Технологічному університеті Карлсруе (Німеччина)

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Анонс лекції

На архітектурному факультеті Технологічного університету Карлсруе (Німеччина) впродовж двох семестрів 2024 року триває цикл лекцій «Урбаністична трансформація та конверсія»: міжнародний досвід», що є частиною навчальної програми «Україна цифрова» та фінансується Німецьким бюро академічного обміну (DAAD).

Курс серії лекцій відображає різні явища трансформації, конверсії, модифікації районів у Східній Європі. Обговорюють кілька типів трансформації:

  • як перетворення військових або промислових територій;
  • як трансформація через втрату робочих місць і населення;
  • модифікація через нові функціональні вимоги;
  • зміна політичної системи або адаптація до клімату;
  • руйнування через війну, природні стихійне лихо чи активне планування;

та інші.

Завідувачка кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки, професор, к.арх. Галина Петришин у цьому семестрі прочитала дві лекції, які супроводжувалися обговореннями та дискусіями, що свідчить про зацікавленість студентів.

Лекція 1. «Розвиток креативного кластеру в постіндустріальних комплексах Львова»

У лекції охарактеризовано етапи індустріалізації Львова і цінність /нецінність постпромислової спадщини. Постпромислові споруди ХІХ – початку ХХ століття з цікавими архітектурними образами, які розташовані на периферії історичного ареалу міста, були адаптовані для сучасних функцій. Проаналізовано низку вдалих прикладів, таких як «Фабрика повидла», !Фест-кластер, «Лем станція», KIVSH, Rе-zavod (REMA), які є успішними завдяки інтеграції у міське середовище, міксуванню і замінюваності функцій.

Лекція 2. «Нові житлові комплекси в процесі реурбанізації території Львова»

У лекції розглянуто динаміку процесу житлового будівництва у Львові з 1991 року, оскільки відбулися зміна державності та суспільного ладу. Звернуто увагу на джерела фінансування будівництва, рівень забезпеченості містян житловою площею, динаміку цін на житло. У просторовому плануванні спостерігають перехід до планування міста з більшою щільністю і «короткими відстанями». Проаналізовано місця розташування житлових комплексів:

  • постіндустріальні райони з напівзруйнованими будівлями, складами;
  • райони малоцінної індивідуальної та дачної забудови;
  • райони, що потребували джентрифікації.

У всіх випадках було утворено компактні комплекси середньої або високої поверховості. У житлових комплексах розвиваються додаткові функції, але разом з тим у місті провокуються інфраструктурні проблеми.

Технологічний університет Карлсруе Анонс лекції