Журналістика в умовах воєнного конфлікту: від світу спорту до реальності

Адріана Кец, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Скріншот з онлайн-зустрічі

2 травня у Львівській політехніці відбувся вебінар на тему «Специфіка роботи журналіста у світі спорту», який провів для студентів кафедри журналістики та засобів масової комунікації журналіст ФК «Карпати» Ігор Шевчук.

Розмовляючи зі студентами, Ігор наголосив, що успіху в журналістиці можна досягти лише завдяки наполегливості й нескінченній праці. Він вважає, що для того, щоб стати успішним спортивним коментатором, важливо вміти аналізувати свої дії та визнавати помилки, аби постійно вдосконалюватися.

Сьогодні світ спорту — це не лише турніри, героїчні перемоги й емоції вболівальників. Перед сучасною спортивною журналістикою постають нові виклики, зумовлені глобальними подіями, як-от війна.

Проводячи вебінар, Ігор Шевчук пролив світло на специфіку роботи журналіста в умовах війни. Відвідування матчів, що є професійним обов’язком, тепер пов’язане з ризиком для власної безпеки.

— До повномасштабної війни ти розумів, що матч триває дві години, ні хвилини більше, а тут матч може тривати п’ять годин з тривогою… — зауважив Ігор.

Журналіст, якому доводилося бувати в зонах бойових дій, відчув на собі небезпеку та нестабільність, що характерні для роботи в умовах конфлікту. Навіть звичайні поїздки додому стали викликом через комендантську годину та загрозу ракетних ударів.

За словами Ігоря Шевчука, війна змінює не лише спорт, вона впливає на всі професії, на всі аспекти життя абсолютно всіх людей. Це стає новою реальністю, з якою доводиться стикатися кожному.