Конференція про перспективні полімери: наука для фронту і майбутнього

Роксолана Семчишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

У Львівській політехніці відбулася міжнародна наукова конференція, присвячена розвитку полімерних технологій, на якій обговорювали інновації, що здатні зміцнити оборону України та допомогти у відновленні країни після війни.

Конференцію «Перспективні полімерні матеріали і технології» організувала кафедра хімічної технології переробки пластмас Інституту хімії та хімічних технологій (ІХХТ). Захід об’єднав науковців з різних регіонів України, включно з представниками Національного університету «Львівська політехніка», Українського державного університету науки і технологій (м. Дніпро), а також Київського національного університету технологій та дизайну.

Як і інші заходи Львівської політехніки, конференція розпочалася хвилиною мовчання на знак вшанування пам’яті загиблих воїнів у російсько-українській війні. Попри воєнні умови й обмеження міжнародної участі, захід пройшов на високому науковому рівні.

Інститут хімії та хімічних технологій завжди оперативно реагує на актуальні потреби суспільства, і прикладом цього є численні проєкти, зокрема розробка гідрогелевих пов’язок, які сьогодні будуть презентовані та вже виведені на виробничий етап. На жаль, нині багато людей страждають, зазнають травм, тому клініки та госпіталі звертаються до нас. Напрям сучасних полімерних технологій, біотехнологій та біополімерів зараз надзвичайно затребуваний. Хочу наголосити, що ІХХТ є не лише теоретичною базою, а й активно викладає прикладну хімію, що підтверджується такими важливими проєктами. Саме це дає нам впевненість у тому, що інститут буде продовжувати свій розвиток, а конференції такого типу стануть поштовхом до подальшого прогресу, — зазначила проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків, докторка економічних наук, професорка Наталія Чухрай.

Також з вітальним словом виступив професор Костянтин Сухий. Він акцентував на тому, що конференції такого формату є важливим кроком у підготовці молодих кадрів, які сприятимуть зміцненню наукового потенціалу країни, особливо в напрямі біополімерів і військових технологій, а також зазначив, що наукові досягнення мають безпосередній вплив на безпеку держави, особливо в умовах війни.

На конференції були презентовані такі проєкти:

  • Сухий Костянтин Михайлович (Український державний університет науки і технологій, м. Дніпро) «ПОЛІМЕР-НЕОРГАНІЧНІ ПРОТОНПРОВІДНІ МЕМБРАНИ ДЛЯ ПАЛИВНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ПРИСТРОЇВ ГЕНЕРАЦІЇ ВОДНЮ»
  • Самарик Володимир Ярославович, Варваренко Сергій Миколайович, Носова Наталія Геріанівна, Стасюк А.В., Капаціла С.М. (Національний університет «Львівська політехніка») «ПОЛІМЕРИ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ: ГІДРОГЕЛЕВІ МАТЕРІАЛИ ТА ПСЕВДОПОЛІАМІНОКИСЛОТИ: ОДЕРЖАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ»
  • Левицький Володимир Євстахович, Масюк А.С., Катрук Д.С. (Національний університет «Львівська політехніка») «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЙ ПОЛІМЕРНИХ І КОМПОЗИЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ»
  • Плаван Вікторія Петрівна (Київський національний університет технологій та дизайну) «ХІМІЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ: ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ І ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ. ОГЛЯД ХІМІЧНОГО СЕКТОРУ В УКРАЇНІ»
  • Кабат Олег Станіславович, Геті К., Вороний О. (Навчально-науковий інститут «Український державний хіміко-технологічний університет» Українського державного університету науки і технологій, м. Дніпро) «ТЕРМОСТІЙКІ ПОЛІМЕРНІ КОМПОЗИТИ З СИЛІКАГЕЛЕМ ДЛЯ ВИСОКОНАВАНТАЖЕНИХ ВУЗЛІВ МАШИН І МЕХАНІЗМІВ»
  • Гриценко Олександр Миколайович, Дулебова Л. (Національний університет «Львівська політехніка»), (Materials and Computer Supported Production Technical University of Kosice, Slovakia) «НОВІ КОМПОЗИЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ НА ОСНОВІ МЕТАЛОНАПОВНЕНИХ КОПОЛІМЕРІВ ПОЛІВІНІЛПРОЛІДОНУ»
  • Варваренко Сергій Миколайович, Капаціла С.М., Хомʼяк С.В., Стаднік В.Я., Черкас Ю.В., Самарик В.Я., Посова Н.Г. (Національний університет «Львівська політехніка») «ГІДРОГЕЛЕВІ МІНЕРАЛЬНО-ПОЛІМЕРНІ ВОГНЕТРИВКІ МАТЕРІАЛИ: СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ»
  • Плаван Вікторія Петрівна, Лозовий Олег Олександрович, Пронько О., Олексієнко В. (Київський національний університет технологій та дизайну) «ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ПРИНЦИПІВ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ: ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ»
  • Лукачук Олена Василівна, Дмитришин Юрій Богданович (Львівська обласна клінічна лікарня) «ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ У ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВІЙ ХІРУРГІЇ»
  • Масюк Андрій Сергійович, Левицький Володимир Євстахович (Національний університет «Львівська політехніка») «ПОЛІМЕР-СИЛІКАТНІ МОДИФІКАТОРИ ТЕРМОПЛАСТИЧНИХ I ТЕРМОРЕАКТИВНИХ МАТЕРІАЛІВ»

Сьогодні відбулася вже п’ята конференція. Приємно бачити тут представників не лише нашого університету, а й інших університетів України. Я добре знайомий із багатьма напрямами співпраці, і приємно, що ця конференція набуває щораз більшої актуальності. З одного боку, це пов’язано з військовою тематикою, де ми як науковці можемо зробити свій внесок. Зокрема, йдеться про полімери медичного призначення, які активно розробляють у Львівській політехніці на кафедрі органічної хімії ІХХТ. Тож науково-дослідна частина дуже підтримує ці напрями, — поділився доктор технічних наук, старший дослідник, начальник Науково-дослідної частини Роман Небесний.

Об’єднання фахівців з різних куточків України задля обговорення інноваційних рішень у сфері полімерних технологій має вирішальне значення для оборони країни, надаючи допомогу як у військовій, так і в медичній сфері. Вікторія Плаван, представниця Київського національного університету технологій та дизайну, наголосила:

Нещодавно набув популярності вислів «Схід і Захід разом», і ця конференція є підтвердженням того, що Схід і Захід дійсно об’єднуються. Разом ми формуємо молоді кадри та разом працюємо задля перемоги.

Після завершення конференції учасники вшанували пам’ять полеглих січових стрільців на горі Маківка.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції