Перший Львівський фотомузей – нова домівка для старих світлин у НТБ Політехніки

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Перший Львівський фотомузей

Перший Львівський фотомузей – це не лише місце, де зібрано унікальні експонати, а й новий осередок для поціновувачів фотографічного мистецтва. У колекції представлено бібліотеку тематичної та краєзнавчої літератури, мобільну фотолабораторію часів Другої світової війни, меморіальні речі відомого фотомитця Ярослава Коваля, учасника Українського фотографічного товариства (УФОТО), випуски часопису «Світло і тінь», вінтажну фототехніку, фотоапарати-гармошки, перший Polaroid, фотомильниці. Щоб зібрати понад 10 тисяч експонатів, ініціаторові створення Львівського фотомузею Романові Метельському знадобився не один рік.

«Фотографія для мене – це робота, яка пов’язана із задоволенням, а не з бізнесом. Упродовж 13 років я активно веду український краєзнавчий сайт «Фотографії старого Львова». За цей час у мене назбиралася чимала колекція світлин, поштівок, старих фотоапаратів та іншої техніки. Після відвідин Хмельницького фотомузею я загорівся бажанням створити такий заклад у Львові. Однодумців, які приносили мені цікаві експонати, знаходив через соціальні мережі. Наразі цей процес не зупиняється ні на мить. Музейний фонд щотижня поповнюється новими експонатами», – розповідає фотограф.

Перший Львівський фотомузей – це передусім велика історія. У стінах НТБ Політехніки знайшли свою домівку тисячі унікальних екземплярів, починаючи від дагеротипії й закінчуючи сучасними фотоапаратами.

«Кожен експонат розповідає особливу історію. В нашому фотомузеї представлено старовинні екземпляри від 1840-х років і сучаснішу техніку. Ми постійно поповнюємо музейну колекцію цікавими експонатами. У майбутньому плануємо зробити окремий куточок для УФОТО. За досить короткий час фотомузей став культурним осередком Львова. Це місце, де кожен може поспілкуватися з талановитими особистостями, відвідати екскурсію, поділитися власними архівами чи знімками. Щотижня ми провадимо кілька заходів і знайомимо нашу аудиторію з мистецтвом. Попри повномасштабну війну в Україні, найближчим часом УФОТО планує організувати візит польських колег, які прочитають свої лекції в НТБ Політехніки», – каже засновник Львівського фотомузею.

Над створенням першої експозиції фотомузею працювала згуртована команда професіоналів у галузі культури: громадсько-культурний діяч, керівник одного з найстаріших кіноклубів в Україні «Артпростір» Ігор Гармаш, учений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського Софія Легін, колекціонер і ентузіаст любительського кіно Ігор Ткачик. Насамперед музей виконує просвітницьку функцію й ознайомлює відвідувачів із мистецтвом фотографування. Роман Метельський зауважує, що знайти приміщення, де б помістилися всі експонати, було нелегким завданням.

«Відкрити фотомузей у Львові – уже чималий подвиг. На жаль, багато людей не усвідомлюють цінності фотографічного мистецтва й не зацікавлені у співпраці. Щиро радий, що директор Науково-технічної бібліотеки Андрій Андрухів підтримав мою ініціативу і допоміг з облаштуванням першої експозиції фотомузею», – додає львовознавець.

Після відкриття Львівського фотомузею УФОТО спільно з Науково-технічною бібліотекою університету провели четверті «Львівські Фото Фестини», а також збір коштів на потреби ЗСУ.

«Співпраця Українського фотографічного товариства й Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» розпочалася у травні 2022 року. За цей час ми спільно організували понад пів сотні просвітницьких заходів, які зібрали численну аудиторію шанувальників нашої творчості. Варто зазначити, що до кожного заходу працівники бібліотеки готують виставку тематичних раритетних матеріалів, які ознайомлюють відвідувачів з унікальною фондовою колекцією НТБ. Відкриття у приміщенні бібліотеки першої експозиції Львівського фотомузею стало й для нас важливою подією. Адже у стінах Науково-технічної бібліотеки представники УФОТО провадять екскурсії з історії фотографії, наголошуючи на потребі популяризації української фотографічної спадщини», – зазначив директор Науково-технічної бібліотеки Андрій Андрухів.

Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей Перший Львівський фотомузей