Повоєнна деменція і місцеві стратегії соціальної допомоги: в НДЦ «Демос» відбувся науково-методичний семінар

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Фото із семінару

В Науково-дослідному центрі соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка» відбувся науково-методичний семінар/вебінар «Повоєнна деменція і місцеві стратегії соціальної допомоги: виклики, ресурси, альтернативи». Ініціаторами заходу стали викладачі кафедри публічного врядування Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку – д.н. з держ. управління, професорка Олександра Худоба, к.н. з держ.управління, доцентка Діана Заяць – і кафедри теоретичної та прикладної економіки ІАДУ – д.е.н., професорка Уляна Садова, здобувачка ступеня PhD Наталія Дідух.

Увага до проблем повоєнної деменції – не випадкова. У світі фіксують стрімкий ріст рівня захворюваності на цю недугу. І якщо в інших країнах є спеціальні стратегії, програми, націлені на розвиток діагностики, лікування хвороби, пошук моделей соціальної допомоги потребуючим, то Україна щораз більше потерпає від проблем недообліку і неякісної статистики, дефіциту професійних кадрів, здатних надавати потрібну допомогу, нестачі спеціалізованих закладів тощо.

А ще додаються виклики зростання питомої ваги рівня захворюваності серед таких категорій населення як учасники та ветерани війни з ПТСТ, з ЧМТ, військовополонених, мешканців деокупованих територій, ВПО… Це також поширеність депресивних станів серед опікунів хворих на деменцію осіб. Про ці та інші виклики, можливі ресурси й альтернативи йшлося у доповіді професорки Олександри Худоби та доцентки Діани Заяць «Виклики та можливості для місцевої влади у забезпечення довготривалого догляду хворих на деменцію».

Учасники семінару, присутні висловили велику вдячність за порушену таку складну і відночас актуальну для України тему.

Докладніше – у доданому файлі.