В Україні затвердили Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року

За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України
Заставка до матеріалу

В Україні затвердили Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року, мета якої – підвищити фінансову обізнаність громадян.

Стратегію затверджено після консультацій із понад 220 представниками зі 116 організацій. Серед них – освітні заклади, місцеве самоврядування, громадські організації, фінансові експерти, банки та небанківські установи.

Реалізація Стратегії розширить заходи з підвищення фінансової обізнаності для різних груп населення. Раніше фокус був на дітях і молоді, а тепер додаткову увагу приділятимуть підприємцям, дорослим, ветеранам, переселенцям та літнім людям.

Якісна базова фінансова освіта

Заплановано заходи з підвищення фінансової грамотності для дошкільнят, школярів та студентів. Зокрема, створення навчальних ресурсів, модернізація навчальних програм та впровадження нового обов’язкового курсу «Підприємництво і фінансова грамотність» з 2025 року у 8 класах та з 2026 року у 9 класах у всіх школах України.

Відповідальне фінансове життя

Підвищення фінансової грамотності дорослого населення через навчальні ресурси для розвитку фінансових навичок, управління фінансами в кризу та обізнаності про економіку й фінансові продукти.

Просунута цифрова фінансова грамотність

Планують створити навчальні матеріали про цифрові фінансові послуги, платіжну безпеку та захист від кіберзлочинності. Особливу увагу приділятимуть розвитку інтерактивних цифрових інструментів для покращення фінансових навичок.


Докладніше – на сайті Міністерства цифрової трансформації України.